Kulturgrupper

 

Kontakt os

 

  Svendborg Seniorakademi

  Ørkildsgade 21

  5700 Svendborg

  Tlf. 30  69  37  67

 

  Kontor/telefontid:

 

  Telefontid: Hver fredag

  kl. 10 - 12


  Kontortid:

  1. fredag i måneden

  kl. 10 - 12

 

  E-mail:

  kontor@seniorakademiet.dk

 

  Bankkonto:

  Fynske Bank

  Reg. 0815   

  Konto. 0000 25  59  71

 

  Cvr - nummer: 20476230

 

  MobilePay: 24963


           

Kulturgrupper.


Program Efterår 2023.

 


Kulturgruppe 2    studiegruppe


Program for forår 2024.

Tirsdage i lige uger kl. 14:00 (hvor intet andet er anført.

Eventuelle afbud skal ALTID gives senest kl. 12:00 fredagen før(manglende afbud medfører betaling for kaffe m.v.)


Tovholder: Kirsten Boding Schou, telefon 2620 5651 E-mail kirstenschou@thuromail.dk Hver især sørger for transport og aftaler fælleskørsel.


23/1: Kunst Museum Brandt, Amfipladsen 7, 5000 Odense C. Rundvisning i Fynboerne – kunsten frem for alt.

Med udstillingen går museet tæt på Fynbokunstnernes tre centrale ægtepar: Syberg, Swane og Larsen. Historien om at finde skønheden i det nære, men også historien om 1900-tallets kamp for ligestilling.               

Pris 125 kr. – der aftales evt. fælles togrejse.


6/2: Det Gode Madhus, Ryttervej 39, 5700 Svendborg.                 Vi starter med en rundvisning i køkkenet og dernæst drøftelse og spørgsmål i personalestuen. Madhuset vil være vært med en kop kaffe og kage.

Forventer det tager fra 14.00-15.30 – ingen deltagerbetaling.


20/2: Orskov Foods A/S, (Ørskov Frugt) Hammesbrovej12, 5883 Oure.                                                                                        Præsentation af virksomheden, dens historie, nutiden samt forretningsområder.

Rundvisning i æblepakkeriet, æblets vej fra lager til færdigt produkt. Ørskov er vært med kaffe og kage - ingen deltagerbetaling.


5/3: Keramiker Conni Kathrin Bischop, Rosmarinvænget, 5772 Kværndrup.                                                                                      Hendes værker omfatter skulpturer, relieffer, menneskekrukker, skåle og smykker m.m. Materialet er ler af mange arter, såsom hvidt, sort, brunt, almindeligt lertøj, stentøj eller porcelæns-ler.

Om inspirationen til sin keramik siger Conni Bisschop: "Mennesket er det gennemgående tema i mine ting. Livet og menneskene omkring mig er en frodig inspirationskilde. Jeg finder udfordring i at indfange glæde, sorg, humor, fortvivlelse, kærlighed, lidenskab eller momenter af livsprocesser og udtrykke dem i mine ting".

Vi medbringer selv kaffe og kage – Pris for kage 25 kr.


19/3: Lundsgård Gods, Lundsgårdvej 15, 5300 Kerteminde.

Rudolf luel driver i dag bæredygtigt skovbrug og økologisk landbrug, og står sammen med Vini bag renoveringen af godsets gamle kostalde, der nu rummer det prisvindende kulturhus Anexet inkl. Café Frits.              Rundvisning på godset ved Rudolf Iuel. Kaffe og kage i cafeen.

Husk varmt tøj, da en del af rundvisningen foregår udendørs.

Pris for rundvisning, kaffe og kage 175 kr. Fælleskassen bidrager også hertil.


2/4: Byvandring i Svendborg med Henrik Nørregaard.

Vi mødes ved Skallen - der er 3 timers parkeringsmulighed. Går ca. en time - op ad Møllergade, gennem Bagergade, Krøyers have, Voldgade og til Cafe Aroma eller Cafe Tryk. Undervejs fortælles historier fra de steder, vi passerer­­.

Pris oplyses senere.


16/4: Gråbrødre klosterkirke, Jernbanegade 9, 5000 Odense med Henrik Nørregaard.

Efter ankomst til Odense Banegård går vi gennem Kongens Have og over Ove Sprogøes plads til HC Andersens Barndomshjem i Munkemøllestræde. Herfra vender vi tilbage til Gråbrødre Kloster og Kirke, hvor der er rundvisning. Undervejs på vandringen fortælles om HC Andersen. Efter rundvisningen drikkes kaffe på Frank A.

Der aftales evt. fælles togrejse. Pris oplyses senere.


30/4: Sæsonafslutning: Taasinge Museum, Kirkebakken 1 A.

Frokost på Hotel Troense.

Vi kan samles i musikhuset, hvor alle kan sidde ned. Her får vi en introduktion til museet. Det tager ca. 45 min, hvorefter man kan gå rundt og se på tingene. Guiden vil være til stede og kan svare på spørgsmål.

50 kr. for museet. (+guide fra fælleskassen) Frokost på Hotel Troense ca. 200 kr.

OBS mødetid kl. 11:00



Der indbetales 100 kr. til fælleskassen kontant ved første møde eller på MobilePay 26 20 56 51

Kulturgruppe 3    studiegruppe

Tovholder: Vera Hansen og Helle Rasmussen


Program:


TORSDAG 18. JANUAR KL. 10.00 – 12.00 i salen (1.sal).


Gadesygeplejerske Birgitte J. Hansen og socialpædagog Henning N. fortæller om deres opsøgende sociale arbejde i Svendborg.

Mødested: Seniorakademiet kl. 10.00

Fælleskassen er vært ved en kop kaffe/te og brød.


Gadearbejderne tager selv rundt i misbrugsmiljøet eller hjem til borgere, som har behov for sundhedsfaglige vurderinger og støtte. Endvidere er hun/han brobyggende i kontakten til de ordinære sundhedsfaglige tilbud, så som praktiserende læge eller sygehus. Derudover tager gadearbejderne ud til de brugerstyrede væresteder sammen med SKP-medarbejderen.



TORSDAG 15. FEBRUAR KL. 10.00 – 12.00.


Besøg på Svendborg Friplejehjem, hvor leder Amina Schneevoigt tager imod os.

Mødested: Svendborg Friplejehjem, Jernbanegade 28, Svendborg.

 

Vi får en rundvisning på friplejehjemmet og en orientering om stedets etablering og værdigrundlag.

Nøglen i deres tilgang til pleje og omsorg er MØDET MED BEBOEREN.

Der arbejdes ud fra et folkekirkeligt værdigrundlag. Det afspejler sig i stort og småt i deres måde at tænke og løse opgaver på, lige fra måden de designer en plejebolig, uddannelse af forstandere, personale og måden, man møder hinanden i hverdagen. Helt særligt vil de gerne kendes på måden, de ser og møder beboeren, hvor de gør sig umage for at skabe ET HJEM. Et hjem hvor mennesket er i centrum, og hvor der er gode rammer for livskvalitet og fællesskab, hensyn og respekt - også for beboere, der ikke længere kan så meget selv.



TORSDAG 29. FEBRUAR KL. 10.00 – 12.00 i salen (1.sal).


Hospitalspræst Karina Aalmann fortæller og lægger op til samtale om nogle af livet svære emner, f.eks. ensomhed og sorg.

Mødested: Seniorakademiet kl. 10.00

Fælleskassen er vært ved en kop kaffe/te og brød



TORSDAG 21. MARTS KL. 9.00 – 16.00


Vi gentager succesen med en heldagstur til Langeland.

Vi skal besøge to kunstnere og imellem de to besøg skal vi spise frokost på Broløkke Herregård.

Vi mødes på Akademiet kl. 9.00 for fælleskørsel til Langeland

 

Kl. 10.00 – 11.30 Besøg hos billedkunstner og keramiker Per Buk og kunstgrafiker og keramiker Ann-Kerstina Nielsen i deres Galleri No 44, Ristingevej 29, 5932 Humble

 

Kunstnerhuset fungerer som kunstnernes egne kreative værksteder, lille galleri og mikro café. Her bydes indenfor til et kig bag de kunstneriske processer i Ann-Kerstina Nielsens grafiske værksted, hvor trykpresse og sværte skaber hendes helt unikke grafiske værker, der kun trykkes i 1 ex. På 1. salen i denne gamle ejendom fra 1924 har Per Buk sit atelier. Også her kan du kigge bag processen i tilblivelsen på hans fabulerende farverige malerier, tegninger, akvareller og papkasseværker

Ann-Kerstina Nielsen arbejder med vaser og objekter, hvor en del af leret og elementer i glasuren er fundet rundt om i landskabet på Sydlangeland. Derudover kredser hendes kunstneriske udtryk om emnet krig og overlevelse.

Per Buk viser keramiske skulpturer, hvor man bliver ledt ind i en eventyrverden af figurer, som han kalder Rædsler. Han arbejder med at finde det smukke i livets skævheder. At vi som mennesker skal huske… skønheden og meningen ofte findes i detaljen.


Kl. 12.00 – 13.00 Frokost på Broløkke Herregård, Hedevejen 33, 5932 Humble.

Vi vil bestille vores frokostmenu på forhånd, ligesom vi plejer at gøre. Der er følgende menuer at vælge mellem: Cæsarsalat til 145,- kr., Herregårdens Burger til 165,- kr. og Charcuterie fra Nørre Søby Slagteren til 165,- kr. Efter frokosten kører vi videre til Bagenkop.

 

Kl. 13.30 – 15.00 Besøg hos kunstner Linea Hansen, Værftsvej 12, 5935 Bagenkop

Deltagerbetaling 50-70 kr. (afhængig af antal deltagere)

 

MOMLIS holder til i et historisk garnhus midt i Bagenkops fiskermiljø og har som speciale at fremstille originale grafiske tryk af fisk fanget i nærområdet. Processen har sin oprindelse i en århundrede gammel japansk teknik, Gyotaku, hvor man tog direkte aftryk af sine fangster. MOMLIS fortolker den gamle teknik med et nordisk twist.

Trykkene udføres på håndlavede papirer og med bl.a. sumiink. Fiskene overføres direkte til papir ved hjælp af en særlig teknik og udvalgte materialer.



TORSDAG 11. APRIL KL. 10.00 – 12.00.


Fortælling om Weberdynastiet ved Karen Elberg.


Mødested: Seniorakademiet kl. 10.00

Deltagerbetaling 70-80 kr. (afhængig af antal deltagere)

Fælleskassen er vært ved kaffe/te og brød.

 

I 1866 flytter den driftige Weber-familie med familieoverhovedet og forretningsmanden Theobald Weber (1823-1886) fra København til Svendborg. Familien Weber lejer sig ind i Villa Søro i Christiansminde og køber senere villaen. I 1868 begyndte familien at anlægge de store frugtplantager omkring Gl. Hestehauge, der snart dækkede 70 hektar.

Familien vokser, og der skal flere villaer til: I 1870 opføres den imposante villa Bella Vista, i 1889 opføres Villa Tårnborg, i 1901 bygges Villa Svea, i 1904 bygges Kogtvedhus (senere Villa Stella Maris) og i 1933 opførtes det 65 meter høje Manzanatårn (Manzana betyder æble på spansk). Også sønnerne var aktive i området og bl.a. opførte de foran Bella Vista Danmarks første cykelbane. Det var Theobald Weber, der fik fredet Christiansminde og arealet omkring den såkaldte ’Æbleskivesten’ fra Bronzealderen. Noget helt uhørt på den tid.



TORSDAG 2. MAJ KL. 9.30 – 15.00


Forårets anden heldagstur går til Hørvævsmuseet og Skodamuseet


Kl. 9.30: Vi mødes kl. på Seniorakademiet for fælleskørsel.

 

Kl. 10.30 – 12.00 Hørvævsmuseet, Nårupvej 30, 5620 Glamsbjerg

Entre: 75 kr. incl. rundvisning (65 kr. ved min. 10 deltagere)


På Hørvævsmuseet, som ligger på Krengerup Gods, væves der på 100 år gamle maskinvæve fra det nedlagte Tommerup Væveri. Her vises et stykke dansk industrihistorie, som bliver gjort levende af et stort antal frivillige. Vi fremstiller damaskduge, servietter, olmerdug, viskestykker og meget andet efter de gamle mønstre. Bearbejdning fra plante til tråd er en del af udstillingen, hvor vi formidler tekstilhistorie illustreret med væve fra oldtid til computerstyring.                                                                                      

Kl. 12.00 – 13.00 Frokost i Hørvævsmuseets cafe, som er enten medbragt hjemmefra eller man kan købe lette frokoster (sandwich, salat).

Drikkevarer kan købes i cafeen. 


Kl. 13.00 – 14.00 Besøg i Skodamusum Danmark, Nårupvej 32, 5620 Glamsbjerg                                                                             Entre: 55 kr. (50 kr. ved min. 10 deltagere)


Skodamuseum Danmark er det eneste Skodamuseum uden for Tjekkiet.

Museets samling spænder vidt. Lige fra den første masseproducerede Škoda 418 Popular fra 1937 til Felicia som kom I 1994, og var den første Skoda I samarbejde med VW.



TORSDAG 23. MAJ KL. 10.00 – 12.00 i salen (1.sal)


Edo Hasanbegovic fra Rema 1000 fortæller sin livshistorie


Mødested: Seniorakademiet kl. 10.00


Fælleskassen er vært ved en kop kaffe/te og et stykke brød.

Edo Hasanbegovic kom til Danmark som 15-årig med sin mor og bror - på flugt fra det krigshærgede Bosnien. Edo startede sin karriere i REMA 1000 som virksomhedspraktikant. Siden tog det hurtigt fart: fra elev, til souschef og til købmand, hvor han bl.a. har vundet prisen som årets REMA 1000 butik i Danmark.



TORSDAG 20. JUNI KL. ...

En overraskelse 😊

Info senere



(Ved hver sæsonstart i september betales 150,00 kr. kontant eller på Mobile Pay 20918261 til fælleskassen. Helle Rasmussen er kasserer)

Kulturgruppe 4    studiegruppe

Tovholder: Mona Dorthea Klausen og Henning Sundwell


Gruppen aftaler løbende programmet.

Der er interesse-liste til gruppen.

 Kulturgruppe 5    Studiegruppe                                                          

 

Program for foråret 2024


Torsdag i lige uger 14.00 – 16.00 på 1. sal i Seniorakademiet, Ørkildsgade 21, 5700 Svendborg

Forårets mødedatoer: 11. januar, 8 februar, 7. marts og 4. april.


Torsdag d. 11.januar: Peder Jest, speciallæge i ældresygdomme, selvstændig konsulentvirksomhed, tidl.lægelig direktør fortæller om emnerne:

”Hvad sker der med sundhedsområdet og hvordan påvirker det den ældre generation? Hvad kan man selv gøre? Pensionsovergang? Forebyggelse? Teknologianvendelse? Socialt og kulturelt..”


Torsdag d. 8.februar: Rasmus Elmquist Casper, der er sekretariatschef i Geopark Det Sydfynske Øhav  fortæller over emnet ” Geopark Det Sydfynske Øhav –  bæredygtig udvikling nedefra og om formålet med geopark-arbejdet, UNESCO og geoparkens vigtige funktioner.”

 

Torsdag d. 7.marts: Carl Aage Jensen fra firmaet C.C.Jensen fortæller om sit mangeårige virke i firmaet og hans engagement i lokale institutioner m.v.

 

Torsdag d. 4. April: Ældrechef Kirsten Vie Madsen fortæller om emnet ”Tanker om fremtidens ældreliv.”


Samlet tilmelding til alle 4 foredrag på hjemmesidens ”tilmelding” inden kursusstart.


Nye deltagere i jan 2024 betaler 50,- til gavekassen til oplægsholderne, som får en vingave for oplægget.


Afbud dagen før eller senest samme formiddag (tlf./ sms) til Vita tlf. 25713514 eller Rose tlf. 60654780 – roseandersen@webspeed.dk


Vi har plads til flere deltagere.



"Det er ikke sandt, at mennesker holder op med forfølge drømme, fordi de bliver gamle.  De bliver gamle, fordi de holder op med at forfølge drømme."


Gabriel Garcia Márquez